Cum să te pregătești pentru maraton

Fie ești la primul maraton, fie ai mai participat la edițiile anterioare, este recomandat să fii în formă, pregătit pentru competiție. Sunt prezentate mai jos câteva aspecte pe care majoritatea concurenților de top le iau în calcul și le cunosc foarte bine.

Pregătirea constă în antrenament, alimentație și hidratare. Spun alergătorii de top că este nevoie de minim 3-4 luni de pregătire structurate pe zile pentru o cursă lungă, de exemplu peste 10 km.

Antrenează-te de 2-3 ori pe săptămână.

Ai nevoie de antrenamente regulate pentru a fi în formă în ziua cursei de alergare. Poți începe să alergi 20 de minute, în care să alternezi 60 de secunde de alergare cu 90 de secunde de mers. Apoi poți face mai multe antrenamente, le poți crește intensitatea.

Hidratează-te, mânâncă sănătos şi dormi suficient.

Rezistența la efort crește datorită somnului, dat fiind faptul că mușchii se relaxează și se refac. Cu câteva zile înainte de maraton, alege să consumi alimente bogate în carbohidrați: pâine, biscuiţi, covrigi, gem, fructe, batoane de cereale. În ziua competiției, e recomandat să lași măcar o oră distanță între micul dejun și start.

Motivația e foarte importantă.

De obicei există momente în care îți vine greu și vrei să renunți. Alege-ţi o cauză pentru care să alergi, astfel unele antrenamente dificile vor fi mai ușor de suportat.

Poartă pantofi de alergare şi echipament de calitate.

Este important să îți alegi cei mai potriviți pantofi de alergare și să ai haine care să fie confecționate din materiale care absorb transpirația și care se usucă ușor.

Nu te suprasolicita, pentru că rişti să te accidentezi.

Ia pauze de mers în timpul antrenamentelor dacă ai obosit. Amintește-ți, când alergi ar trebui să poți vorbi normal.

Descarcă-ți o aplicație pentru telefonul mobil, care să te asiste la antrenamente.

Aceasta te poate ajuta să-ți monotorizezi viteza, distanța parcursă, caloriile arse etc.

Indiferent de competiție, păstrează-ți optimismul, bucură-te de sport, fii răbdător și binedispus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *